08-06-13

Treinreizen voor dummies

Large

hebt vast wel eens in een trein gezeten. En zo niet, dan zou je dat vast nog wel eens willen doen. Kleine treinreisjes zijn easy. Je hoeft alleen maar te weten op welke trein je moet stappen en je stapt uit daar waar je uit moet stappen. Maar wanneer je van de ene kant van het land naar het andere land moet reizen wordt het een ander verhaal. Je moet overstappen, komt in drukke treinen te zitten of in treinen die zich eventueel opsplitsen. Klinkt misschien spannend, maar het is allemaal appeltje eitje. Hier wat tips om je treinreis zo relaxt mogelijk te maken!

Plan je route.
Nee, je kunt niet op de gok even van Groningen naar Amsterdam reizen en ‘het allemaal wel zien’. Of je moet liever in Tilburg willen aankomen, doe dat dan vooral. Maar wees realistisch en plan je route van te voren. Kijk welke treinen je moet hebben, hoe laat ze vertrekken en op welk perron ze staan. Print het uit, zet het in je mobiel, Ipod, whatever maar zorg dat je er even naar kunt kijken op het moment dat je bijna van trein moet verwisselen.

Kijk in wat voor soort trein je zit.
Zit je in een Sprinter of een Intercity? Dubbeldekker of niet? Dit soort dingen zijn wel handig om te weten, zo weet je namelijk of je lekker veel ruimte hebt en of het druk is of niet. Meestal is het zo dat bij een dubbeldekker het beneden, vlak naast de 1e klasse het vrij rustig is. En ook is het bij de meeste Intercity’s zo dat er een bepaalt punt is waarbij de meeste drukte er uit gaat. Zorg er dan voor dat je direct nadat die lading er uit is een plekje kunt veroveren om te zitten, mocht je die niet hebben.

Kijk hoeveel tijd je hebt om over te stappen.
Het maakt nogal een verschil of je 5minuten de tijd hebt of 20. En vergis je niet in hoe snel die 5 minuten voorbij zijn. Vooral op grote stations moet je een flink eind lopen voordat je bij je goede trein bent. Hierbij is het dus handig om direct te weten welk perron je moet hebben, zodat je gewoon de bordjes kunt volgen.

Large

Zorg voor genoeg eten en drinken.
Klinkt suf, maar ik heb vaak genoeg met ontzettend veel honger in de trein gezeten. Lekker eigenwijs alleen een flesje water meenemen en  met het motto ‘ik koop wel een broodje op het station’ de trein instappen. Ja de broodjes op het station zijn lekker, nee het is niet tof als je dat broodje niet kunt halen omdat je trein vertraging heeft of dus weinig overstaptijd hebt en moet rennen voor je leven om je aansluiting te moeten halen. Eten meenemen dus bij lange ritjes.

Zorg voor vermaak.
Wanneer je alleen reist is het fijner om iets bij je te hebben waarmee je je kunt vermaken. Neem een boek mee, je iPod, je mobiel (veel treinen hebben gratis internet in de trein tegenwoordig) of eventueel je laptop.  Als je in een trein zit waarin je langer dan een uur moet zitten is het ook wel zo fijn om lekker onderuitgezakt een muziekje te luisteren.

Kijk waar je gaat zitten.
Schijnt de zon ontzettend vel? Ga dan aan de kant zitten waar schaduw is. Of je wilt veranderen in een smeltend hoopje pudding. Oh en die losse stoeltjes zien er heel handig uit (geen mensen die naast je kunnen zitten, spullen die je op de grond kunt zetten enzo), maar zitten voor geen meter.
En de kans is ook groot dat als je op een vier sits gaat zitten er meer mensen gezellig bij je gaan zitten en je dan ruzie krijgt met waar-je-je-benen-laat.

Large

Dingen waar je helaas wel rekening mee moet houden:
- Slapende mensen in de trein met een snurkvolume van 100.
- Hitte in de trein omdat je toch in de volle zon moet en de trein continu draait.
- Iemand die achter je zit en steeds weer gaat verzitten en daardoor tegen je stoel aan trapt.
- Stres om dat je die ene trein toch echt moet halen en maar 3 minuten overstap tijd hebt.

Reisze ;)

Wel eens rare dingen meegemaakt in de trein? Let me know en ik maak van de leukste reacties een artikel! 

7 opmerkingen:

 1. Leuk idee voor een artikel! ik kan mezelf wel ene expert noemen in treinreizen aangezien ik 2 per week ruim 3,5 uur reis met de bus en trein, ik heb op vrijdag in amersfoort altijd maar 4 minuten om mijn trein te halen dus ik moet altijd hard rennen echt vervelend!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Handig! Het blijft altijd wat vind ik dat reizen. Ik had een keer wel echt iets raars vond ik, naast me kwam een oudere man zitten (ik schat zo'n 70+) en nog een meisje van 17 jaar. Even later zaten ze uitgebreid te lebberen en zat ze op hem in een nogal vreemde houding, daarna ging hij op z'n tablet allerlei trouwfoto's van ze bekijken. Het was gewoon zooooo raar om een meisje die even oud als ik was te zien met zo'n man o.o

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh my god, ideaal dit! Zelf reis ik tegenwoordig steeds naar Amsterdam in verband met events enzo, maar dan moet ik dus alleen en meet je mensen op het station. Chaos vertel ik je.. echt een ellende joh! :') Maar tot nu toe moet ik er wel bij vermelden dat ik altijd op tijd ben weggegaan en nog nooit een trein heb gemist. Wel kwam ik door de NS te laat in verband met vertraging en een keertje omdat er een ongeluk was gebeurt, maar verder niets. :D Ben best trots op mijzelf! Jap, ik ben weleens van ergens rond Amsterdam naar Tilburg gegaan en de trein die ik nodig had viel op dat moment uit.. voor de hele dag! Nou toen zat ik daar dus dik gefjoek want ik moest en zou die afspraak nakomen. Uiteindelijk ging ik om 11 uur weg met de trein uit mijn stad en kwam pas rond 8 uur thuis weer aan.. Well thanks falende NS die mij de verkeerde kant elke keer op stuurde, totdat ik dacht well donder op ik kijk wel weer gewoon zelf en toen ineens had ik het goed en kwam ik wel twee uur later aan bij de afspraak die ik had gemaakt. Maaar ik had hem gehaald en hoe! :')

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat overstappen is echt zo (kut) vandaag op zwolle stond dat mijn trein niet reed, stond in een klein hoekje dat er een extra trein van een ander spoor ging... ik had nog 2 minuten ;o en we hadden 4 minuten vertraging waardoor ik in leeuwarden weer moest rennen voor de Laatste! trein naar huis.. pff

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Originele post :-) Ik haatte treinreizen in Belgiƫ, maar hier in Zwitserland zijn de treinen zo proper en goed op tijd en slim afgestemd dat ik bijna altijd de trein neem.

  BeantwoordenVerwijderen