02-01-14

Personal // Dakar
Januari is natuurlijk het begin van het nieuwe jaar en voor mij betekent dat niet alleen maar goede voornemens en een ander jaargetal. Voor mij betekent dat niets meer dan dat het tijd is voor de Dakar! Dakar, Le Dakar of Parijs-Dakar is een wedstrijd in Argentiniƫ met motoren, quads, auto's, en vrachtwagens die elk jaar weer een gigantisch zwaar parcour afleggen. En ik, ik zit dan op mijn vaste plekje voor de televisie.
Dakar is ontstaan doordat een Fransman, Thierry Sabine in 1977 verdwaald raakte tijdens een rally in de Libanese woestijn. Sindsdien besloot deze man zelf een rally te organiseren. In 1978 kwam dan ook zijn droom uit en vond de allereerste editie van de rally Parijs-Dakar van start. Oorspronkelijk startte de route in Parijs, vandaar de vroegere naam Parijs-Dakar, maar in de jaren daarna is er flink gewisseld met startplaatsen en eindpunten. Vanaf 2009 wordt de race gehouden in Zuid-Amerika en dan voornamelijk in Argentiniƫ en Chili.


Op 5 januari begint het spektakel en RTL volgt het hele gebeuren. 'S avonds om 22:45 kun je de eerste etappe zien. De dag er voor is om 22:30 de start te zien. De dagen daarna is er elke avond om 19:30 een herhaling te zien van de vorige dag. Dit jaar doen er 10 Nederlandse motorrijders mee, 1 Nederlandse quadrijder, 11 Nederlandse auto's en 26 Nederlandse vrachtwagens.


Bij een assistentiewagen van de Rooy op het racecircuit in Assen. (in motorpak, haha)
Mijn ouders kijken Dakar al jaren en door hun ben ik er eigenlijk bijna mee opgegroeid. Als klein meisje keek ik de herhaling en werd ik altijd boos als ik de latere aflevering niet mocht zien. Ik probeerde allerlei manieren te verzinnen waardoor ik toch nog even op mocht blijven en er stukjes van kon zien. De afgelopen jaren ben ik natuurlijk oud genoeg om zelf te beslissen wanneer ik op bed ga en sindsdien kijk ik een hele week lang naar de Dakar. Ik vind het gewoon ontzettend tof om te zien hoe alle coureurs zich door de duinen weten te slepen. Natuurlijk ben ik ook een klein beetje een ramppiraat en vind ik het leuk om te zien wanneer er weer een vrachtwagen of auto boven op een grote duin vaststaat. Jep, ik kan niet wachten!

Dakar Teaser 2014

En heb ik je al enthousiast gemaakt? Ik ben benieuwd wie van mijn volgers ook graag naar Dakar kijken of dat er ook mensen bij zitten die er nog nooit van hebben gehoord. Let me know!


3 opmerkingen:

 1. Wat stoer dat je dat kijkt! Ik keek het wel eens 'mee' als mijn vader het op had staan, maar zelf ga ik er niet voor zitten! Hoewel ik het wel erg stoer vind om te zien, hahaha!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk dat je hier een artikel over hebt geschreven, ik vind het ook heel tof om naar te kijken.
  Een paar jaar geleden deed mijn tandarts hier aan mee. Sindsdien ben ik het gaan kijken.

  Nog de beste wensen!
  Liefs, Jet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk dat je het volgt! Mijn vriend volgt het ook en daardoor kijk ik af en toe ook mee :) xo

  BeantwoordenVerwijderen